logo songteksten.net
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - RosemaryN

#1
Spiritualiteit / Re: Wicca???
17 november 2008, 15:32:54
Er zijn altijd zoveel discussies rond om wicca. Mensen vinden het gevaarlijk, duivels, ongepast, mooi, spannend, vinden zich er totaal in, etc... Het veroorzaakt ook soms veel leed door dat mensen het niet goed begrijpen. Ze snappen niet wat mensen onder wicca verstaan en wat ze precies doen. Er zijn ook mensen die denken dat alleen gothics er aan doen, ik zeg je één ding niet alle gothics zijn wicca en niet alle wicca's zijn gothics.
Maar over het algemeen denken buitenstaanders dat wicca iets nieuws is en iets afschuwelijks, bedacht door jongeren. Jongeren die wicca interessant vinden denken vaak dat het iets ouds is en dat het door een volk is ontstaan.
Dit is beide niet waar!! Wicca is bedacht in 1954 door de toen 64 jarige Gerals Gardner. Deze man uit Groot-Brittannië was bang dat men de oude geloven van vroeger zou vergeten. Hij bedacht een nieuw geloof, hoewel gebaseerd op oude paganistische geloven van voor christus uit West-Europa. En maakte daarbij dankbaar gebruik van de ideeën die ontstaan waren in en na de jaren 20 van de 20ste eeuw. De theologie van wicca is hierdoor niet ouder dan alles uit de jaren 20.
In wicca vind je veel dingen uit andere culturen terug. Zoals goden uit de Noorse mythologie, Keltische gebruiken en Germaanse handelingen. Toch is het meeste rond wicca een groot verzinsel. Er zijn geen 'krachten', je kunt geen 'vuurballen' uit je vingertoppen laten schieten, etc...
De grootste grondslag van het tegenwoordige begrip wicca werd gelegd rond 1970. Velen zijn hier mee aan de haal gegaan waardoor er een grote diversiteit bestaat in wicca vandaag de dag. En ze hadden allemaal een grote duim!
Wicca heeft veel periodes gehad waarin de aanhang groeide en de bekendheid aanzwelde, ±1920/1930, ±1954, ±1970, ±1989, ±2000.

Ik ben zelf pagan, ook al benoem ik mijzelf niet met een stempel/woord dat is bedacht door een andere geloof. Mijn wortels liggen in de, voor de christianisering, tradities van de oude Germaanse, Noorse en Keltische volkeren, deze gaan duizenden jaren terug. Mensen van de angelsächsische Religion, sorry weet er ff geen Nederlands woord voor (deze woorden zijn Duits), vinden het niet zo erg dat we zijn bestempeld in het verleden als ketters, heiden, pagan, etc.. En ook dat er een geloofsovertuiging op onze geloofsovertuiging is gebaseerd vinden we niet erg.(we willen er alleen niet mee vergeleken worden.) Wij zijn van mening dat iedereen zijn eigen weg mag gaan, zelfs moet gaan. Maar altijd rekening moet houden met andere, met de gevolgen van jouw daden en met de gedachte of het wel goed voor je zelf is. De wet van drie leven wij niet na, wel denken wij drie keer na voor wij iets zeggen.
Wij aanbidden niet direct goden zoals andere geloven, wij aanbidden de schoonheid en reinheid van de natuur. Wij bewonderen haar in al haar glorie en nemen haar met al onze zintuigen waar.
Andere mogen dit gerust raar vinden en vaag, maar dat maakt ons niks uit want de overtuiging blijft dat je moet geloven in wat je zelf wilt; laat en doe wat jij wilt. ((Maar niet ten kosten van andere!))


{Rosemary N. » 16 jaar. Wil je meer informatie, of me gewoon uitschelden? I don't care!! Mail dan, ondervermelding van Rose, naar [email protected] het e-mail adres  van MGM real productions, een groep van film makende vrienden uit Nederland. Wel mijn naam vermelden, dan kan ik beloven dat niemand anders van het team het zal lezen behalve ik.))